Naturalne zdrowie

Nagietek lekarski na stany zapalne

Nagietek należy do roślin często uprawianych w ogrodach, głównie w celach ozdobnych. Charakteryzuje się soczyście żółto-pomarańczową barwą. Obecnie dodaje się je np. do sałatek czy do barwienia potraw. Niegdyś był popularnym ziołem w medycynie hinduskiej czy arabskiej. Dziś przypomnimy sobie, jakie niesie ze sobą właściwości prozdrowotne.

Nagietek ma w swoim składzie związki żywicowe, saponozydy trójterpenowe, alkohole trójterpenowe (m.in. arnidiol), flawonoidy, fitosterole, kwasy organiczne i sole mineralne (bardzo dużo magnezu). Należy jednak pamiętać, że do celów leczniczych nadaje się tylko odmiana o barwie pomarańczowej.

Nagietek sprawdzi się w dolegliwościach takich jak:

  • stany zapalne jelit, żołądka, wątroby, dróg żółciowych i moczowych,
  • pomocniczo po usunięciu nowotworu czy innych zabiegach chirurgicznych,
  • trudno gojące się rany (przyspiesza ziarninowanie i naskórkowanie),
  • stłuczenia,
  • odmrożenia,
  • oparzenia,
  • zapaleniach jamy ustnej, gardła czy pochwy,
  • pomocniczo w leczeniu rzęsistka pochwowego,
  • w postępującym zaniku nabłonka pochwy.

Receptury:

  1. Stosujemy 0,2-0,4 g sproszkowanych kwiatów, które mieszamy z łyżką dżemu lub miodu. Spożywamy 2 razy dziennie między posiłkami. Stosujemy przy biegunkach jako środek przeciwzapalny, przeciwdrobnoustrojowy czy w dolegliwościach żołądkowych.
  2. ½ łyżki kwiatów zalewamy szklanką wody i gotujemy 3 min. Następnie przecedzić.  Pić ¼ szklanki do 3 razy dziennie między posiłkami. Tak przygotowany nagietek może służyć również zewnętrznie jako płukanka.  Do przemywania oczu i irygacji pochwy dodać taką samą ilość wody, ile mamy naparu.

Źródła:

A. Ożarowski, W. Jaroniewski, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych Warszawa 1987.

Artykuł nie jest poradą lekarską. Zalecamy konsultację ze specjalistą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *