Naturalne zdrowie

Hibiskus i jego prozdrowotne właściwości

Hibiskus (inaczej ketmia szczawiowa) to piękny kwiat charakteryzujący się rozłożystymi kielichami różnobarwnych, głównie czerwonych, kwiatów. Napary z nich mają delikatny kwaskowy smak i bogate są w różne mikroelementy.

W hibiskusie znajdziemy m.in. kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, winowy, szczawiowy) oraz swoisty dla surowca kwas hibiskusowy, flawonoidy, polisacharydy o charakterze śluzów, olejki eteryczne, witaminę C.

Właściwości lecznicze

Dobroczynne właściwości hibiskusa są wykorzystywane głównie w krajach arabskich i Indiach. Hibiskus wykazuje w badaniach działanie:

  • hipotensyjne – normalizuje ciśnienie krwi,
  • przeciwbakteryjne – m.in. na gronkowce, ale nie wykazuje działania przeciwgrzybiczego. W wyniku badań stwierdzono, że wyciągi z hibiskusa sprawdzą się przy infekcjach skórnych,
  • hipolipidemiczne – obniża poziom cholesterolu, porównywalnie z lekami,
  • immunostymulujące – wzmacniające odporność,
  • hepatoprotekcyjne – chroni wątrobę,
  • przeciwnowotworowe,
  • antyoksydacyjne.

Interakcje z lekami

Badania wykazały, że hibiskus jest nietoksyczny, a w związku z tym bezpieczny. Jednakże większe dawki (ok. 5g dziennie na kilogram masy ciała, a tp na prawdę bardzo dużo) wpływały na plemniki.

Interakcje występują przy lekach o kinetyce nieliniowej czyli leki obniżające krzepliwość krwi (antywitamina K), leki na padaczkę, drgawki (fenytoina), sterydy (prednizolon), leki na astmę (Teofilina).

Źródła:

Postępy fitoterapii 3/2011

 

Artykuł nie powinien być traktowany jako porada lekarska. Polecamy konsultację ze specjalitą.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *