Naturalne zdrowie

Czarnuszka – czarne perły Egiptu

Kmin czarny, który my, Europejczycy, znamy pod nazwą “czarnuszka”, był znany i ceniony już w wiele setek lat przed naszą erą. Starożytni Egipcjanie słynęli z wysoko rozwiniętej medycyny, a zapiski o leczniczych właściwościach czarnuszki można znaleźć na papirusach. O czarnym kminie przeczytamy również w Biblii (Iz 28).

Rodzajów czarnego kminu jest około 20, ale tylko czarnuszka siewna (Nigella sativa L) może poszczycić się tak niesamowitymi właściwościami leczniczymi, które zawdzięcza unikalnemu składowi. Bogata jest ona w olejki (np. tymochinon), oleje tłuste, saponiny, fosfolipidy, fitosterole, garbniki i nigellon. Ten ostatni odpowiada za specyficzny, dla niektórych nieprzyjemny, smak.

Ponadto czarnuszka bogata jest w witaminy A,E i D, żelazo, fosfor, cynk, wapń czy potas. Olej z czarnuszki to bardzo dobry sposób na uzupełnienie w diecie kwasów DHA i EPA.

Kwasy tłuszczowe zawarte w czarnuszce są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, są cegłami stanowiącymi fundament naszego organizmu. To właśnie dzięki nim śluzówka jelit ma szansę odbudowywać się co 5 dni, wątroba co kilka tygodni, a skóra co miesiąc. Biorą też czynny udział w produkcji substancji podobnych do hormonów, dzięki którym podstawowe funkcje naszego organizmu mają szansę działać tak sprawnie. Tymochinon niesie ze sobą właściwości przeciwdrobnoustrojowe, głównie przeciwbakteryjne. Nigellon, dający m.in. gorzki smak, działa przeciwskurczowo.

Właściwości prozdrowotne

Niezwykłość czarnuszki polega na jej szerokim spektrum działania. Jest dobra w zasadzie dla każdego. Naukowcy na całym świecie badają jej właściwości w zderzeniu z różnymi, czasami ciężkimi dolegliwościami, a wyniki są obiecujące.

Czarnuszka wesprze nas w:

  • alergii

Przeprowadzone badania jasno wskazują, że czarnuszka pomaga złagodzić objawy alergiczne np. kataru siennego, astmy czy wysypki atopowej.

  • stanach zapalnych

Za przeciwzapalne działanie czarnuszki odpowiedzialny jest tymochinon. Szczególnej uwadzę zasługuje jego działanie na stany zapalne górnych dróg oddechowych.

  • podnoszeniu odporności

Czarnuszka działa immunoregulująco, podnosi odporność wpływając korzystnie na działanie komórek naszego układu odpornościowego. Mało tego przyczynić się może do szybszego leczenia (np. zmniejsza zmiany w płucach) jak wykazały badania.

  • problemach gastrycznych

Czarnuszka wykazuje działanie podobne do omeprazolu, jak wykazały badania tymochinon blokował pompę protonową. Jest to dobra wiadomość dla osób chorujących na refluks czy wrzody żołądka i jelit. Sprawdzi się też w nieżycie żołądka.

  • problemach z nerkami

Olej z nasion ma działanie nefroochrone. Obniża poziom kreatyniny i azotu mocznikowego we krwi. Wykazuje też działanie ochronne przy terapii metotreksatem.

  • problemach z wątrobą

Normalizuje profil lipidowy, poziom transaminaz, bilirubiny.

  • cukrzycy

Olej z tymochinonem, a taki bez wątpienia jest olej z czarnuszki, powoduje obniżenie stężenia glukozy i wzrost stężenia insuliny. Może również łagodzić neuropatię cukrzycową.

  • problemach z układem nerwowym

Czarnuszka wykazuje działanie neuroochronne. Dlatego też sprawdzi się jako wsparcie terapii przeciwpadaczkowych. Badania na szczurach wykazały zmniejszenie częstości występowania ataków.

  • walce z pasożytami

Czarnuszka czasami działa silniej niż wyciąg z czosnku. W przypadku owsików kmin czarny, poradzi sobie zarówno z dorosłymi osobnikami, jak i z jajami. Ponadto przyda się w walce np.z tasiemcem czy włośniem krętym.

  • terapii nowotworowej

Składniki czarnuszki wykazały w badaniach działanie cytotoksyczne, zmniejszające guzy w raku szyjki macicy, raku trzustki, chłoniakowi, mięsakowi macicy i komórkom białaczkowym

Bezpieczeństwo

Olej jest bezpieczny zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci w dawce do 40 mg/kg masy ciała. Za duże dawki mogą już zaszkodzić, powodując uszkodzenia wątroby. Dla dorosłego praktycznie oznacza to picie szklanki oleju z czarnuszki dziennie.

Zaleca się stosowanie u dzieci do 5 r.ż w ilości pół łyżeczki dziennie, do 12 r.ż łyżka dziennie, a dorośli i młodzież może pić po pół łyżeczki dziennie przed posiłkami.

Picie oleju z czarnuszki w ciąży powinno być zawsze skonsultowane z lekarzem prowadzącym, może się bowiem zdarzyć, że duże ilości oleju spowodują skurcze mięśni gładkich.

Artykuł nie jest poradą lekarską. Polecamy skonsultować się z lekarzem.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *